Portugalia

Cum se naste dorinta de a vizita o tara?

Impactul vizual este cu siguranta definitoriu in alegerea unui loc pe care vrei sa il vizitezi. La un click distanta gasesti locuri de vis. Si sunt atat de multe! Ar fi mai usor daca ai avea in fata ta o harta geografica si ai pune degetul pe ea, lasandu-te ghidat de o forta aleatorie.

Acum insa vreau sa va povestesc despre Portugalia.

Beauty is in the eye of the beholder!

De ce sa alegi sa mergi, spre exemplu, in Portugalia? Pentru ca ai vazut deja o multime de imagini si poze frumoase? Pentru ca o persoană a caror idei si fantezii merg mana-n mana cu ale tale te-a indemnat sa vizitezi Portugalia? Pentru a fi cat mai departe de casa? Pentru mine a fost cate puţin din fiecare. Asa am programat excursia in Portugalia, la capatul batranului continent.

Portugalia este o tara minunata, insa nu trebuie sa te astepti la prea multe “politeturi” din partea localnicilor. Avand in vedere ca a fost o tara care a trecut printr-un regim dictatorial, restrictiile isi spun cuvantul. Abia dupa intrarea in Uninea Europeana Portugalia a cunoscut schimbari substantiale din punct de vedere economic si social.

As putea spune ca este o tara moderna cu un un trecut istoric impresionant. Turismul este in continua expansiune. Se promoveaza o tara frumoasa, scaldata de Oceanu Atlanic pe toată partea sa vestica si sudica. Iar peisajele sunt fermecatoare!

Ce anume o face sa fie atat de speciala

Azulejos 

Renumitele piese decorative din ceramica folosite inca din secolul al XVI-lea pentru placarea suprafetelor interioare sau exterioare contribuie la farmecul deja aparte al acestei tari. Desi maurii sunt cei care au adus azulejos in Europa, portughezii au adoptat acest stil. Mai mult, l-au personalizat si chiar l-au transformat in arta.

lisbon_portrugal

Mancarea, bautura si muzica – eat, pray, love in Portugalia

In Valle del Douro, cea mai cunoscuta zona viticola a Portugaliei, se produc cele mai multe feluri de vin. Alb sau rosu, dulce sau sec, perfect pentru desert sau ca desert. Vinul de Porto este un vin tare, invechit – in unele zone in vase de lut – de ani de zile.

Vinho Verde (vinul verde) este la fel de renumit ca si cel de Porto. Nu te lasa “pacalit” de aceasta denumire deoarece vinul verde este de fapt un vin rosu (in proportie de 70%) sau alb. Iar verde inseamna ca este un vin tanar. Portugalia este printre primele cinci tari consumatoare de vin din lume.

In ceea ce priveste prepararea codului sarat (mancarea traditionala), portughezii se lauda ca au cate o reteta pentru fiecare zi a anului. Dupa ce am încercat acest preparat iti pot spune ca poate sa fie delicios, dar depinde foarte mult de modul in care este gatit. Pe langa mancarurile din peste, portughezii sunt specialisti în prepararea mielului sau a porcului.

Cand ma gandesc la Lisabona imi vine in minte seara petrecuta intr-un loc special, un restaurant cu specific portughez, cu gusturi care se imbinau perfect, spre placerea papilelor gustative ametite de vinul rosu delicios. Toate acestea in acorduri de muzica fado, live. Fado este muzica portugheza de care nu ai cum sa nu te indragostesti si care se traduce prin “soarta”. Chiar daca versurile si cuvintele nu sunt pe intelesul tuturor, tristetea, dorul si durerea arzatoare (saudade) se simt in glasul artistului care interpreteaza acest gen de muzica.

pasteisdenata_belem_portugal

Pasteis de Belem

Si, nu in ultimul rand, pentru cei care adora sa-şi indulcească viata, portughezii au deja “armele” pregatite, de la miile de feluri de produse de panificatie la…PASTEIS DE NATA!! Nu am cum sa descriu gustul faimoaselor tarte umplute cu crema de ou, servite calde si acoperite cu un strat fin de scortisoara. Insa, pentru a-ti face o idee precisa despre ce vorbesc eu aici, trebuie să le incerci pe cele mai bune!

Le gasesti chiar in locul unde au fost inventate si vandute pentru prima data, si anume in Lisabona, in cartierul Belem, aproape de Mosterio dos Jeronimos (manastirea Jeronimo).

In anul 1834, in urma revolutiei liberale, toate manastirile au fost inchise. Pentru a supravietui, o maicuta a oferit acest desert spre vanzare magazinului unei fabrici de zahar care seafla in apropierea manastirii. Chiar daca o sa le gasesti peste tot, Pasteis de Belem nu pot fi egalate, fapt care demonstreaza ca reteta s-a pastrat la loc sigur, iar ingredientul “minune” a ramas in continuare secret.

Palatul Pena, Sintra

Palacio National da Pena nu este orice fel de palat, asa cum vazusem pana la intalnirea cu el, ci cu unul iesit din tiparele “europene”. Construit in anul 1840 pe fundatiile unei manastiri din secolul XV, imbracat in culori exotice si inconjurat de mult verde, palatul pare desprins din lumea basmelor.

Traversand incaperile palatului, fiecare unica si deosebita, poti admira camere mici decorate cu dale, aranjamente de scoici, fragmente de portelan, mobile sculptate manual si alte obiecte pretioase.

pena_palace_sintra_portugal

pena_palace_sintra_portugal 1

pena_palace_sintra_pportugal 2

pena_palace_sintra_portugal 3

pena_palace_sintra_portugal 6

pena_palace_sintra_portugal 5

Orasul Sintra este aproape de Lisabona, la aproximativ 40 de minute de mers cu trenul. Sintra nu este mare dar iti poti rezerva cateva ore bune daca doresti sa vizitezi si Palacio National de Sintra – cel mai vechi palat al Portugaliei, Quinta de Regaleira – un palat cu gradini nemaipomenite sau Palacio e Parque de Monserrate.

Costa do Estoril

cabodaroca_portugal

Daca ajungi aici, la Cabo da Roca mai exact, trebuie sa stii ca ai ajuns in cel mai vestic punct al Europei Continentale.

De la Parque Natural de Sintra-Cascais (unde se afla palatul Pena), drumul duce inspre Estoril. Acest Monte-Carlo al Portugaliei, este renumit si pentru faptul ca aici se afla cel mai mare cazino din Europa.

Putin mai departe de Cabo da Roca, inainte de a intra in orasul Cascais, trebuie sa faci o oprire la Boca do Inferno ( Gura Iadului). Privelistea este spectaculoasa. Este unul din acele locuri pe care le alaturi celor sublime. 

Thomas Gray, Scrisori, 1739:

“Exista anumite privelisti care ar impinge prin forta lor pe un ateu sa se convertească, fara ajutorul vreunui alt argument.”

Arta de a calatori- Alain de Botton

bocadoinferno_portugal

bocadoinferno_portugal2

portugalia-ioanavesa

Aceasta a fost Portugalia vazuta prin ochii mei si prin lentilele bunului si nelipsitului prieten, aparatul meu de fotografiat. Despre alte locuri din Portugalia, te invit sa citesti in articolul despre Fatima, Batalha, Nazare si Obidos.

Photo By: Ioana Vesa

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.