Castelul Krumlov, unul dintre cele mai mari castele din Europa Centrală

Din dorinţa de a descoperi Cehia, am început să caut locuri frumoase care merită vizitate. Asa am gasit Cesky Krumlov.

Situat în sudul Boemiei, pe malurile Vltavei, acest orăşel medieval, Cesky Krumlov, care datează din secolul XIII, s-a format în jurul Castelui Krumlov. Cele trei familii, Rosenberg, Eggenberg şi Schwarzenberg, care au condus oraşul de-a lungul secolelor şi-au pus fiecare amprenta asupra lui. Acum, vizitatori din toată lumea sunt fermecaţi de frumuseţea acestui oraş care din 1992 face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Oraşul este absolut încântător, cu străduţe şi case mici şi colorate, magazine cu obiecte decorative de tot soiul, bijuterii din pietre impresionante care îţi fură privirea şi bineînţeles magazine cu renumitul cristal de Boemia.

Castelul Krumlov

Eeste considerat unul dintre cele mai mari castele din Europa Centrală, fiind un complex de 40 de clădiri şi palate. Iniţial, castelul a fost construit în stil gotic, iar apoi, a fost reconstruit în stilurile renascentist şi baroc. Se vizitează în grup organizat, cu un ghid de la castel. Turul durează o oră, timp în care poţi admira capela, sălile opulente renascentiste sau minunatul teatru în stil rococo.

Din turnul castelului, Cesky Krumlov pare un oraş în miniatură, încercuit de râul Vltava. Se simte că este un oraş tihnit, mai ales în luna aprilie. Pe timpul verii, situaţia se schimbă, oraşul este viu, trezit la viaţă de spectacolele şi concertele care se ţin aici.

Cesky Krumlov se află la 180 de km de Praga şi la 200 km faţă de Viena. Dacă îţi plac orăşelele medievale, ar fi păcat să-l ratezi. O vizită aici este cu adevărat relaxantă şi plăcută.

Cazarea

Hotelurile nu sunt scumpe. Majoritatea sunt în centrul vechi al oraşului şi chiar dacă nu au parcare, găseşti parcări publice foarte aproape de hotel pentru că orăşelul este mic.

Am petrecut noaptea la Hotel Konvice . Am ajuns la 7 seara şi băiatul de la recepţie mi-a dat cheia de la cameră şi de la hotel ca să pot intra dacă veneam mai târziu de ora 10, după care a plecat. A fost un sentiment plăcut, un fel de familiaritate pe care nu am mai întâlnit-o nicăieri. Cina servită la restaurantul hotelului, cu vedere chiar la turnul castelului, a fost delicioasă. Mai ales desertul. Oricum, am auzit că oriunde ai mânca în oraş, nu ai putea să dai greş.

Localnicii sunt prietenoşi şi amabili, te salută pe stradă. Se vede că le face plăcere să aibă vizitatori. 

Cesky Krumlov este o altă dovadă a faptului că oraşele medievale au un farmec aparte, greu de egalat. Ce e nou se schimbă încontinuu, însă un lucru vechi, dar bine păstrat, va fi mereu apreciat iar valoarea îi va fi inestimabilă.

Photo By: Ioana Vesa

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.